
1. מונופולים - בשוק חופשי, אחת החברות תהפוך למונופול ותבלע את כל השאר... ממש כמו כריש בים שאוכל את כל הדגים הקטנים... חברה אחת תהפוך למונופול ואז תעלה את המחירים ותשדוד את כל הצרכנים. זה, לא באמת יכול לקרות בשוק חופשי, בשוק שהוא באמת חופשי. נניח שחברה אחת מחליטה לקנות חברה אחרת, ונניח שזה עולה לה 100 מיליון ש"ח. זה כסף שהיא צריכה להלוות, או שהיא צריכה לצמצם רווחים לבעלי המניות, או שהיא צריכה להעלות את המחירים של המוצרים שלה, והיא כבר שמה את עצמה בעמדה נחותה יותר מול כל המתחרות שלה כשהיא קונה חברה אחרת. אבל בואו נניח שזה משתלם והיגיוני בטווח הארוך. עכשיו, יש פחות חברות מתחרות, ומה שזה אומר זה שהחברה הבאה שהיא תקנה תעלה יותר. החברה הבאה תעלה לה כבר 150 מיליון ש"ח. החברה השלישית שהיא תקנה תעלה לה 250 מיליון ש"ח. הרביעית תעלה לה 400 מיליון ש"ח. והחמישית תעלה לה 750 מילין ש"ח. פשוט מאוד, בכל פעם שהחברה קונה חברה אחרת, החברה הבאה בתור הופכת לשוות ערך רב יותר. וכך, כאשר היא עומדת לקנות את החברה האחרונה, החברה הראשונה שמנסה להפוך למונופול תהיה כל כך שקועה בחובות, והיא לא תוכל להתחרות עם החברה האחרונה, שלה אין חובות, ולכן זה לא הולך באמת לעבוד. בואו נגיד שהדירקטוריון לא הולך להסכים לתוכנית שכזו. לכן, זה לא יכול לקרות בשוק שהוא באמת חופשי.
2. קרטלים - בשוק חופשי, כל החברות המובילות מתאמות העלאת מחירים בשביל לדפוק את הצרכנים... וכן, זה יכול לקרות. זה קרה בעבר. וזה מה שיקרה בשוק באמת חופשי: כל החברות יתחילו להעלות את המחירים ביחד, הן כולן עושות רווח מטורף על חשבון הצרכן, הבעלים של החברות שוחים בבריכות של זהב וחיים חיי הוללות, ברם, לכל אחת מהחברות האלו יש אינטרס, להוריד רק טיפ טיפה את המחיר. אז נניח שחברה אחת מורידה את המחיר, קצת, אבל היא עדיין מרוויחה פי 100 ממה שהיא אמורה להרוויח בצורה הגונה. אז מה יקרה? בגלל שכל החברות הסכימו לתאם העלאת מחירים, וחברה אחת הורידה קצת את המחיר, החברה שהורידה מחירים הולכת לקחת לכל השאר את הלקוחות. ככה שברגע שאחת מהן מורידה את המחירים, וזה תמיד קורה בשוק חופשי, היא תבלע את כל השאר, ולכן שאר החברות יתחילו להוריד את המחירים ולהתחרות על המחיר הטוב ביותר לצרכן. יש מקרה אחד יוצא מהכלל בסיפור הזה, וזה כאשר החברות האלו מצליחות להשיג כפייה של מחירים גבוהים מהממשלה, או שהן מצליחות להקים ארגון שמעניק רישיונות והממשלה כופה על כל החברות לקבל רישיון ממנו, או משהו כזה, אבל בשוק חופשי באמת, בכל פעם שחברות ניסו להעלות מחירים בתיאום, חברה אחת תפר את ההסכם, תקטוף רווחים עצומים מכך, כל השאר יכנסו לפאניקה ויורידו מחירים, והכל נופל. ככה זה פועל.
3. שבירת שוק - חברות גדולות שוברות את כל החברות הקטנות על ידי גביית מחיר נמוך יותר... אז נניח ויש חברה אחת ממש גדולה, והיא נכנסת לחובות על מנת לסבסד את המוצרים שלה, ובכך היא מוציאה את החברות הבינוניות והקטנות מהתחרות. ואז כמובן היא מעלה את המחירים ומפצה על המחירים הנמוכים שהיא הציעה בהתחלה. והצרכנים נדפקים. ובכן, הבעיה פה היא, שאם יש לנו מחירים שהם נמוכים באופן מלאכותי, זה גורם לחברה לצבור חוב די גדול. ואם חברה אחת מגיעה לשוק ומנסה להוציא מהתחרות חברות אחרות על ידי הורדת המחירים באופן מלאכותי, כל היזמים בעולם יגידו "היי! אין בעיה! בואו ניכנס לתחום הזה! ברגע שכל שאר החברות יעלמו, החברה הזו תהיה חייבת להעלות את המחירים שוב בשביל לפצות על המחירים הנמוכים שהיו בהתחלה, ולכסות את החוב שנוצר ממכירה במחיר נמוך מדי, וכך לאחר שכל החברות יעלמו מלבד אחת, והיא תהיה חייבת להעלות מחירים, ויהיו לה חובות לשלם, אז אנחנו ניכנס במחירים נמוכים ונשבור אותה מיד. זה יהיה כסף קל." זה מה שתמיד קורה, ולכן חברות בשוק החופשי לא נוהגות לעשות את זה.
4. התישנות מתוכננת - חברות מייצרות מוצרים בעייתיים בכדי שהצרכנים ימהרו לקנות חדשים במקומם. ובכן, נניח שחברה אחת מייצרת מדיח כלים, ומתכננת בו בעיה כך שהוא יתקלקל לאחר שנה או שנתיים מתום האחריות. והם מקווים למכור עוד מדיח כלים אח"כ. נניח שזה מדיח כלים של חברת אבג. הבעיה היא, שאם אתה קונה את המדיח מחברת אבג, והוא מתקלקל, ובכן, יש עוד הרבה אנשים שרוצים למכור לך מדיחי כלים. אז נניח שהמדיח שלך של חברת אבג מתקלקל, ואז חברת דהו, וגם חברת זחט, ו-יכל כל אלו גם רוצים למכור לך מדיח כלים.... ככה שרק בגלל שאתה מייצר מדיח כלים שמתקלקל, לא אומר שהלקוח יחזור אליך ויקנה את אותו המדיח כלים. למעשה, אם אתה מייצר מדיח כלים שמתקלקל, זה מאוד סביר שהלקוחות שלך ילכו לקנות ממישהו אחר. אז גם זה לא אפשרי, זה לא פועל ככה, וזה במיוחד לא פועל היום שיש את האינטרנט, אנשים עושים מחקר שוק קטן לפני שהם קונים משהו, ואם כל מה שהם קוראים באינטרנט זה שהמדיח כלים שלך מתקלקל, הם פשוט לא יקנו אותו. אז בגלל שיש תחרות בשוק החופשי, בכדי למכור מדיח כלים, כל חברה שמייצרת מדיח כלים שמתקלקל בכוונה תכשל בתחרות. אף אחד לא ירצה לקנות מהם.
מקור