
חשבון פשוט והיגיון בסיסי מראים, שאם נעלה את שכר המינימום ל-100 ש"ח לשעה רוב העסקים יסגרו, האבטלה תקפוץ ל-95% והמחירים של מוצרים ושירותים גם. היגיון בסיסי כאמור.
אם נשתמש באותה הנוסחה, נראה שאם נעלה את שכר המינימום מ-23 ל-30 ש"ח לשעה, האבטלה תקפוץ מ-13.5% ל-19%. גם מחירים של מוצרים ושירותים יעלו ב-5.6%.
ומה יקרה אם נלך לכיוון השני? ההיגיון מראה שאם נבטל את הרעיון של שכר מינימום, כפייה ורגולציה ממשלתית מעל השוק החופשי האבטלה תסתיים. מחירים של מוצרים ושירותים ירדו באופן משמעותי. אבל המאמינים בשלהם... למרות שדב קיבל המון תגובות של אנשים שמזועזעים מהטמטום והפופוליזם הזה (והם לא סגורים האם דב הוא חסר הבנה בכלכלה בסיסית, או שהוא פשוט שקרן שמנצל את הבורות של הציבור בכלכלה, חשבון פשוט, והיגיון בסיסי), דב קיבל כבר 1,959 לייקים ו-1,107 שיתופים בתוך 8 שעות מאז פרסום הפוסט.
חלק מהמאמינים האמיתיים של השמאל הפצירו בו ללכת על 50 ש"ח לשעה. אחרים הציעו שאת התוספת תשלם "המדינה". גם הרעיון של שכר מינימום של 23 ש"ח לשעה הוא שגוי. שגוי מאוד. אבל כאשר מישהו מהקוסמים הפוליטיים מרים להנחתה, זה זמן טוב לעשות הסברה.
אני רוצה להבהיר שאני לא בז לדב חנין. ממש לא. גם אני, לפני שנחשפתי לפילוסופיה של סטפן מולניו, חשבתי כך, בקווים האלו. לא שחשבתי שלא יהיו להעלאת שכר המינימום השלכות, פשוט חשבתי שהן יהיו טובות בצורה אחרת. זה די קל לחשוב ככה כאשר אתה גודל בחברה שלא מכבדת את ההיגיון הבסיסי מספיק.
אני בז לרעיון, לא לדב חנין ולמאמינים האמיתיים של השמאל, או הימין. אני פשוט מקווה שכאשר אנשים יראו שהרעיון הזה שגוי, מאוד, הם יבינו עד כמה חשוב לכבד ולהשתמש בהיגיון הבסיסי. המציאות לא כזו מסובכת כמו שפוליטיקאים חושבים ורוצים שנחשוב.
הסיפור האמיתי מאחורי הקמפיין להעלאת שכר המינימום: 34% מהעובדים במגזר הציבורי מקבלים השלמה לשכר מינימום, למרות שרק 2% מהעובדים במגזר הציבורי באמת משתכרים שכר מינימום. הישראבלוף חוגג: משתכרים 10,000 שקל בחודש ומקבלים השלמה לשכר מינימום